';
side-area-logo

Ontharen & epileren

Ongewenste haargroei kan voor zowel mannen als vrouwen erg hinderlijk zijn. Vrouwen met ongewenste haargroei in het gelaat schamen zich hier vaak erg voor, maar ook ongewenste haargroei op andere plekken kan voor schaamte zorgen. Naast de psychische klachten kan overbeharing ook voor fysieke klachten zorgen. Zo kunnen de haren ingroeien waardoor ontstekingen ontstaan.

Ongewenste haargroei kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is een deel van het beharingspatroon genetisch bepaald en dus aangeboren. Daarnaast kan de haargroei ook sterk worden beïnvloed door hormonen. Een verhoogt androgeen gehalte (mannelijk hormoon) in het bloed kan zorgen voor een sterker beharingspatroon. Vaak wordt dit gezien tijdens de menopauze. Dit kan echter ook worden veroorzaakt door sommige medicatie.

Overbeharing is onder te verdelen in 2 vormen:

  • Hypertrichose
    Bij deze vorm is sprake van een sterkere haargroei op plaatsen waar van nature al haargroei aanwezig is. De haren kunnen donkerder en dikker worden maar ook toenemen in aantal. Hypertrichose wordt vaak gezien tijdens de puberteit.
  • Hirsutisme
    Deze vorm kan alleen voorkomen bij vrouwen. Er is hierbij sprake van een mannelijk beharingspatroon bij vrouwen. Vrouwen vertonen hierbij een sterkere haargroei op plekken waar normaal gesproken juist alleen mannen een sterkere beharing hebben.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan de overbeharing middels verschillende methodes behandelen. De keuze van de juiste behandeling is sterk afhankelijk van de kleur/pigment van de haren, de huidskleur, het aantal haren en de mate waarmee de huid wordt blootgesteld aan de zon.

  • Laserontharing. Een laser werkt door zich te richten op pigmentverschillen tussen de haren en de huid. Deze methode kan alleen worden toegepast als de haren voldoende pigment hebben. Witte, grijze, blonde of rode haren zullen niet verdwijnen door de laser. De werkwijze van de laser kan worden vergeleken met het volgende; wanneer een zwarte auto lang in de zon staat, zal deze warmer worden dan wanneer een witte auto lang in de zon staat. Dit komt omdat zwart meer warmte absorbeert dan wit. De zwarte auto is hierbij uw haar en de witte auto is uw huid. De haar zal veel warmte absorberen terwijl de huid koel blijft. Uiteindelijk zal de haar worden vernietigd zonder dat de huid wordt beschadigd. Donkere negroïde mensen zijn hierdoor slechter te behandelen door middel van lasertherapie.
  • Elektrische epilatie. Mensen waarbij lasertherapie geen optie is door o.a. de haarkleur, huidkleur of door gebruik van bepaalde medicatie, kunnen worden behandeld middels elektrische epilatie. Hierbij wordt er gewerkt met een fijn naaldje dat, zonder dat het prikt, langzaam in het haarzakje wordt geschoven. Het puntje van het naaldje wordt vervolgens opgewarmd waardoor uiteindelijk het haarworteltje zal verbranden. Elk haartje zal hierbij apart moeten worden behandeld.

Voor beide methodes geldt dat er meerdere behandelingen nodig zullen zijn om alle haren te kunnen behandelen. Dit komt omdat de haren zich niet allemaal in dezelfde haargroeifase bevinden. Alleen wanneer de haar zich in de beginfase bevindt, kan deze effectief worden behandeld. Het is hierom van belang dat er meerdere behandelingen worden ondergaan om alle haren effectief te kunnen behandelen.

Thuisadvies
Tijdens beide behandelmethodes is het van belang dat de haren tussendoor niet worden verwijderd middels epilatie, harsen of de touwtjestechniek. De haren moeten in het haarzakje zitten om effectief verwijderd te kunnen worden. De haren mogen wel geschoren of geknipt worden tussendoor.
Voorafgaand aan beide behandelmethodes is het belangrijk dat de huid niet zongebruind is. Wij adviseren altijd minstens 6 weken van te voren niet meer vol in de zon te gaan en de zonnebank te vermijden. Daarnaast is het belangrijk om de huid goed te beschermen met een sunblock (minstens SPF 30). Na de behandelingen is het ook van belang om minstens 4 weken de zon nog te blijven vermijden om bijwerkingen te voorkomen.