';
side-area-logo

Botox & fillers

Botox

Botox is een merknaam van een geregistreerd medicijn dat botuline toxine bevat. Botuline toxine is een natuurlijk gezuiverd eiwit dat gedurende een aantal maanden de kracht van de spier waarin het gespoten wordt vermindert. Dit komt doordat botuline toxine de prikkeloverdracht van zenuw naar spier blokkeert, zodat deze tijdelijk minder krachtig wordt. Hierdoor zullen aanwezige rimpels tijdelijk sterk verminderen. 

Botuline toxine is biologisch afbreekbaar en de stof verlaat uw lichaam na de behandeling. Het aanwezige botuline toxine eiwit is voor een korte tijd actief, de effecten duren enkele maanden. Het effect van Botox is dus tijdelijk. De spieractiviteit herstelt volledig na enkele maanden. Hoe vaker u botuline toxine laat inspuiten, hoe langer de werking aanhoudt. Botuline toxine is een spierontspanner en geen filler!

Botox is een injectievloeistof welke met een heel dun naaldje, in zeer verdunde vorm, rechtstreeks in de betreffende spier wordt gespoten. Dit heeft geen invloed op uw gezondheid. Het is een zeer lokale behandeling en heeft dus geen effect op de rest van het lichaam.

Als reactie op de injectie kan de huid ter plaatse een beetje rood worden, zwellen en/of kleine blauwe plekjes tonen. Deze reacties trekken snel weer weg en kunnen, indien gewenst, goed gecamoufleerd worden met make-up.

Als resultaat van een botoxbehandeling verzachten rimpels of verdwijnen ze zelfs helemaal. Enkele dagen na de behandeling begint de Botox te werken en neemt de spieractiviteit van de behandelde spier af. Na twee weken is het resultaat optimaal. Het natuurlijke karakter van uw gezicht blijft behouden. U krijgt geen ‘emotieloos’ gezicht’ na de behandeling.

Het resultaat is echter niet blijvend. Na twee weken begint de spieractiviteit van de behandelde spier zich weer langzaam te herstellen. De duur van het resultaat is per persoon verschillend en varieert van 3 – 6 maanden. Daarna kan men de behandeling herhalen. De ervaring leert dat  naarmate men vaker is ingespoten de behandelfrequentie afneemt en dus het resultaat langer aanwezig blijft.

Botox kan worden gebruikt voor het verminderen/verzachten (in sommige gevallen zelfs geheel te laten verdwijnen) van:

               •              de fronsrimpels (tussen de wenkbrauwen)

               •              de voorhoofdsrimpels (horizontale rimpels op het voorhoofd)

               •              de kraaienpootjes (aan weerszijden van de ogen)

               •              afhangende mondhoeken

               •              rimpeltjes in de kin

               •              neusrimpeltjes

               •              wenkbrauwlift

               •              teveel zichtbaar tandvlees bij lachen (zogenaamde ‘gummy-smile’)

Daarnaast zijn er nog een aantal medische toepassingen waarvoor Botox gebruikt kan worden. Zoals bijvoorbeeld:

               •              het behandelen van overmatige transpiratie onder bijvoorbeeld de oksels (hyperhidrosis)                                               

               •              migraine

               •              tandenknarsen (bruxisme)/overontwikkelde kaakspier                                                                   

Fillers

Restylane is één van de vele fillers op basis van hyaluronzuur. Restylane is uitermate veilig en geeft een veel langer en mooier effect dan andere hyaluronzuren. 

In het lichaam komt van nature hyaluronzuur voor. In de huid is hyaluronzuur verantwoordelijk voor het vasthouden van water. Het geeft de huid haar spankracht. Deze natuurlijke voorraad hyaluronzuur neemt met de jaren af. Behandeling met Restylane herstelt het hyaluronzuur- en vochtgehalte van de huid.

Restylane heeft een stimulerend effect op de cellen in de huid die collageen aanmaken. Dit effect wordt het beste benut wanneer Restylane in de opbouwfase om de twee à drie maanden in kleine hoeveelheden wordt geïnjecteerd. Na deze opbouwfase is een jaarlijkse touch-up voldoende om het niveau van correctie mooi te houden.

Gemiddeld heeft u 6 tot 12 maanden plezier van de eerste behandeling. Na de tweede behandeling kunt u tot 18 maanden effect verwachten.

Voor een versterkt effect van de fillerbehandelingen kunt u ervoor kiezen uw eigen bloedplaatjes-rijk plasma in dezelfde sessie samen met het Restylane te laten injecteren. Hyaluronzuur geeft direct een mechanisch effect en verbetert de stevigheid en vulling van de huid. De toevoeging van het eigen bloedplasma versterkt de collageenopbouwende eigenschappen van het hyaluronzuur en stimuleert de bloedsomloop en aanmaak van onder andere elastine. Dit maakt de huid nog mooier.

Speciale voorzorgsmaatregelen voor de behandeling zijn niet nodig. Belangrijk is wel dat de huid niet geïnfecteerd is (acné, koortslip) op het moment van de behandeling.

Er zijn aanwijzingen dat gebruik van groene thee, ginseng en visolie de bloedstolling kunnen verminderen en zo de kans op blauwe plekken na de behandeling kunnen vergroten. Vermijd zo mogelijk het gebruik van deze middelen in de week voorafgaand aan de behandeling.

De behandeling met Restylane duurt meestal 15 tot 30 minuten en geeft direct resultaat. Meteen na de behandeling is de huid echter meestal wat rood en opgezet, wat het lastig maakt het effect van de injecties goed te beoordelen.

Zo nodig kan het te behandelen gebied verdoofd worden met een crème of verdovende injecties. In de Restylane-gel zit 0,3% lidocaïne om de behandeling comfortabeler te maken.

De eerste dagen kan de huid wat gezwollen zijn. Wanneer er sprake is van blauwe plekjes mag u deze met make-up camoufleren. Sport liever niet intensief de eerste twee dagen na de behandeling. Vermijd blootstelling aan de zon of zonnebank gedurende twee weken, of bescherm de huid met een hoge beschermingsfactor (30-50). Zonlicht op blauwe plekjes kan pigmentvlekken veroorzaken. 

Het meest voorkomende risico is de kans op een (kleine) bloeduitstorting door het prikken. Dit wordt gezien bij 50% van de patiënten. Allergieën voor Restylane komen bij minder dan 1 op de 10.000 personen voor. Indien gewenst kan voor de eerste behandeling een allergietest worden uitgevoerd.