';
side-area-logo

Couperose & pigment

 

 

Roodheid

Roodheid, vooral in het gelaat, kan vaak als storend worden ervaren. Een bekende vorm van roodheid in het gelaat is couperose. Hierbij zijn er diverse gesprongen bloedvaatjes zichtbaar in het gelaat. Vaak gaat het hierbij om de neus, wangen en kin. Soms geven de vaatjes een rode tot paarse verkleuring in het gezicht. Wanneer de couperose zich gaat uitbreiden, kunnen er ook puistjes en zwelling ontstaan. Er is dan sprake van rosacea.

 

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan diverse vormen van roodheid voor u behandelen middels verschillende methodes.

 

  • Laser. Met het laserapparaat sturen wij pulsen, bestaande uit energie, de huid in. Deze energie zal worden opgenomen door de rode kleur van de bloedvaatjes waarna deze wordt omgezet in warmte. Door de warmte zullen de vaatjes kapot gaan. De omringende huid blijft hierbij onaangedaan. Binnen enkele dagen worden de beschadigde vaatjes opgeruimd door het lichaam. Na de behandeling kan de huid wat licht gezwollen en rood zijn, dit is normaal Daarnaast kunnen de vaatjes wat beter zichtbaar worden. Dit is een teken dat de bloedvaatjes zijn beschadigd en dat ze door het lichaam zullen worden opgeruimd.
  • Coagulatie. Middels coagulatie wordt een zeer fijn naaldje in het bloedvaatje gestoken terwijl er stroom wordt gegeven. Door de warmte die hier vanaf komt, zal het bloed gaan coaguleren. De vaatwand trekt hierdoor samen waardoor er geen bloed meer doorheen kan stromen. De kapotte vaatjes worden vanzelf door het lichaam opgeruimd. Kleine vaatjes in het gezicht of zogeheten “spinnetjes” kunnen middels deze methode mooi en snel worden behandeld.

 

Pigmentafwijkingen

Er zijn vele verschillende huidaandoeningen die zich uitten in de vorm van pigment. Ze kunnen erg storend zijn en daarnaast voor schaamte zorgen.

De kleur van de huid wordt bepaald door pigment, ook wel melanine genoemd. In de zomer kleurt de huid vaak bruiner. Dit komt omdat de huid dan extra melanine aanmaakt om zichzelf te beschermen tegen de UV-straling. Door overmatig zongebruik, hormonen, huidirritatie of bepaalde medicatie kunnen er pigmentophopingen ontstaan. Hierdoor ontstaan er donkere vlekken op de huid, ook wel hyperpigmentaties genoemd. Voorbeelden hiervan zijn ouderdomsvlekken die vaak op de handen of in het gelaat worden gezien. Deze ontstaan door overmatig zongebruik .
Naast dat er sprake kan zijn van een teveel aan pigment in de huid, kan er ook sprake zijn van te weinig pigment in de huid. Er ontstaan dan witte vlekken op de huid, ook wel hypopigmentatie genoemd. Wanneer er helemaal geen pigment op plekken aanwezig is, wordt er gesproken van depigmentatie. Een voorbeeld hiervan is vitiligo.

Wat kan de huidtherapie voor u betekenen?

De huidtherapeut kan diverse vormen van pigmentafwijkingen voor u behandelen middels verschillende methodes.

 

  • Laser. Met behulp van de laser kunnen hyperpigmentaties, oftewel donkere vlekken, worden verminderd of zelfs verwijderd. Het beste resultaat kan worden bereikt wanneer het contrast tussen de pigmentvlek en de normale huid groot is. De roodbruine kleur van de pigmentvlek absorbeert de puls van de laser waardoor deze wordt verhit. Door de verhitting breekt het pigment af maar blijven de pigmentcellen intact. Ook de omringende huid blijft hierbij onaangedaan. Vaak wordt na de behandeling de donkere vlek nog wat donkerder. Dit is een teken dat het pigment is beschadigd en wordt afgebroken. Binnen een paar dagen tot weken normaliseert de kleur vanzelf weer. Belangrijk om te ween is dat hoe dieper de pigmentvlek zit, hoe moeilijker het is om deze effectief te behandelen.
  • Chemische peelings. Peelings zorgen ervoor dat de dode huidcellen worden verweekt waardoor de huid sneller afschilfert. De huid wordt hierdoor gestimuleerd om zichzelf sneller te vernieuwen. Wij werken met diverse peelings die elk hun eigen doel hebben, waaronder hyperpigmentatie. Deze peelings zijn erop gericht om pigmentvlekken te verlichten. Vaak ontstaat na de peeling binnen 1-3 dagen droogheid en schilfering.
  • Microneedling. Bij microneedling wordt gebruik gemaakt van een klein apparaatje in de vorm van een pen. Hiermee worden minuscule gaatjes gemaakt in de huid. De huid wordt hierdoor gestimuleerd om zichzelf sneller te vernieuwen. Pigmentvlekken zullen hierdoor minder goed zichtbaar worden, vooral in combinatie met het gebruik van onze producten.