';
side-area-logo

Behandeling van spataderen

Spataders worden meestal veroorzaakt door zwakke aderwanden en klepjes die niet meer goed werken. De precieze reden waarom aders wijder worden en de klepjes verzwakken is niet duidelijk. Ook is niet duidelijk waarom sommige mensen wel en sommige mensen geen spataderen ontwikkelen. We weten wel dat een aantal zaken het risico op spataders vergroot:

– Wanneer spataders in de familie voorkomen

– Wanneer je ouder wordt

– Wanneer er sprake is van overgewicht

– Wanneer je voor je werk veel moet staan

– Tijdens de zwangerschap

– Wanneer er in het verleden een trombose is doorgemaakt

Hoewel de aandoening ook veel mannen treft hebben vrouwen een grotere kans op spataderen. Onderzoek wijst uit dat vrouwelijke hormonen de aderwand waarschijnlijk verslappen. Hierdoor wordt de kans op een lekkage in de ader groter. 


Spataderklachten en symptomen

Spataders kunnen voor veel last zorgen. Naast de pijnklachten die veel mensen ervaren vinden de meeste mensen spataderen lelijk en willen ze er graag vanaf. Wat zijn de spatadersymptomen?

– Grote of kleinere blauw/paarse, meer of minder gekronkelde aders

– Een lichte zwelling (oedeem) van de enkels en voeten

– Pijnlijke benen

– De benen voelen zwaar aan, vooral na het sporten of ’s nachts

– Wondjes in de buurt van de spatader die langer bloeden dan normaal

– Kleinere spatadertjes verspreid over het been

– Verkleuring van de huid (bruin of blauw)

– Kramp 

Bij sclerotherapie wordt, nadat het bewuste gebied is gereinigd en gesteriliseerd, een vloeistof in de zieke ader geïnjecteerd. Deze vloeistof irriteert de wand van de ader waarna deze zich zal samentrekken en verschrompelen. De bloedstroom zal nu via andere gezonde vaten gaan lopen. De spataderspecialist kan meerdere injecties in de bewuste ader geven om zo de behandeling te completeren. Na verloop van tijd zal het lichaam de verschrompelde ader absorberen. Na de behandeling krijgt het been een strakke kous die er voor zorgt dat het behandelde vat dichtgedrukt blijft. Direct na de behandeling kun je je normale bezigheden weer hervatten.

Sclerotherapie is een veilige en bewezen medische procedure die zowel de symptomen als de oorzaak van spataderen aanpakt. Een Sclerotherapiebehandeling duurt niet lang (ongeveer een half uur) en wordt meestal als niet pijnlijk ervaren. Ook de herstelperiode is meestal kort. Binnen een maand wordt er vaak al verbetering gezien. Sclerotherapie is niet duur. Er is al een behandeling vanaf € 130 (prijs is afhankelijk van de benodigde hoeveelheid vloeistof en het aantal kousen).